Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ζητάμε την απόσυρση του Σ/Ν για την ανασυγκρότηση του Υ.Ν.Α.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, που επανέφεραν  στην επικαιρότητα και στην μνήμη μας και που λειτούργησαν ως προπομπός του Σ/Ν, όχι βέβαια από αγαθή πρόθεση, τις άστοχες ενέργειες του 2009 με την επιχειρούμενη από τη τότε κυβέρνηση, οργανωτική και δομική αλλαγή στο Λιμενικό Σώμα, η οποία μας ταλαιπώρησε αφάνταστα, αφού έγινε με απόλυτη προχειρότητα, χωρίς καμία  προετοιμασία και με εντελώς αποσπασματικό τρόπο.
Ενέργειες που άγγιξαν τα όρια της αυτοϋπονόμευσης του υποτιθέμενου σχεδίου, για την ανασύσταση και ανασυγκρότηση του Σώματος, που πραγματικά και το επισημαίνουμε αυτό, είχε ανάγκη το Σώμα, αφού βούλιαζε και παρήκμαζε στα τραγικά αδιέξοδα, που με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν.
Παρ΄ όλα αυτά  εκ του αποτελέσματος κρινόμενες, αποδείχθηκε ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν ήταν για λόγους εντυπωσιασμού  και  αισθητικής αλλαγής την οποία νόμιζε ότι είχε ανάγκη η τότε κυβέρνηση και όχι για  λόγους ουσίας, όπως είχε και έχει ανάγκη το Σώμα.
Το μόνο θετικό αξιολογήσιμο μέγεθος αυτής της περιόδου, ήταν η δημιουργία του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ενα δικό μας πάγιο αίτημα χρόνων, για το οποίο πολλές φορές είχαμε επικριθεί ακόμη και από σημερινούς υποστηρικτές του, πού τώρα βεβαίως αναγνωρίζουν όλοι ότι πρόκειται για  την μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση εδώ και πάρα πολλά χρόνια και  αποτελεί  την μοναδική σταθερά για το Σώμα και την υπόσταση του. Αρχηγείο το οποίο έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο και τρόπο.
Η μετέπειτα τώρα εποχή της επαναφοράς του Αρχηγείου πλέον στο νεοσύστατο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μέχρι σήμερα δεν μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα για κάτι, ούτε έχει αποδώσει κατ΄ ελάχιστο το προσδοκώμενο  ωφέλιμο αποτέλεσμα, παρά μόνο στο συμμάζεμα των Υπηρεσιών και του προσωπικού που με την πολυδιάσπαση τους ανάμεσα σε δύο Υπουργεία παρουσίαζαν διαλυτικά και παραλυτικά φαινόμενα.
Επίσης κινείται στην ίδια και χειρότερη από την προηγούμενη λογική, και αυτό φαίνεται από το Σ/Ν για την συγκρότηση των υπηρεσιών του ΥΝΑ, αφού δείχνει ένα αδικαιολόγητα επίμονο ενδιαφέρον στην υποβάθμιση του Λιμενικού Σώματος σε καθαρό υποστηρικτικό μηχανισμό του ΥΝΑ, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και την ύπαρξη του Αρχηγείου του.
Συγκεκριμένα στοιχεία που ενισχύουν αυτή μας την άποψη μας, είναι :
  • Η μη αναφορά του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
  • Η μη αναφορά σε αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας.
  • Η καταστρατήγηση της ιεραρχικής δομής του Σώματος με την κάλυψη των οργανικών θέσεων του Υπουργείου μετά από εισήγηση του αρμοδίου Δ/ντή, εξαιρώντας ταυτόχρονα του Λ/Φ από αυτές.
  • Η αμφισβήτηση αρμοδιοτήτων σε θαλάσσιους χώρους.
  • Η αμφισβήτηση της συγκρότησης των Υπηρεσιών του Αρχηγείου.
  • Η διατύπωση ότι το ΛΣ ανήκει στην οργανωτική δύναμη του ΥΝΑ και δεν εντάσσεται σε αυτή.
  • Η απαλοιφή του όρου Σώμα Ασφαλείας.
  • Η δημόσια διαπόμπευση μέσω των χορηγιών.
Όλα τα παραπάνω θέματα καταδεικνύουν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑ μία άνευ προηγουμένου προχειρότητα, στην καλύτερη περίπτωση, ή την εκ προμελέτης και οργανωμένης βάσει σχεδίου διάλυσης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Καταγγέλλουμε ευθέως την πρακτική υποβάθμισης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και καλούμε την πολιτική ηγεσία να αποσύρει το συγκεκριμένο Σ/Ν μέχρι να συζητηθούν και να λυθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.
Επίσης επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη πριν την κατάθεση του Σ/Ν, να δοθεί στην δημοσιότητα το ΠΔ για την οργάνωση των υπηρεσιών του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, το οποίο και πρέπει να έχει ως γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μεταξύ των δύο βασικών πυλώνων άσκησης των αρμοδιοτήτων του καθώς και τις προβλεπόμενες στοχευμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων λειτουργίας του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και των στελεχών του.
Αν μετά από 6 ολόκληρους μήνες η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ το μόνο που κατάλαβε ήταν ότι το πρόβλημα στο Λιμενικό Σώμα ήταν το ίδιο το Σώμα τότε έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και κινείται πλέον σε επικίνδυνο δρόμο.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας
Δριβάκος Γεώργιος         Κατσίνας Σωτήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: