Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Αυτόματη μείωσή του εφάπαξ κατά 40% έως 50% στα στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας

Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν την Παρασκευή 25 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο...

υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας με αντικείμενο της συνάντησης την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου σκούπα του Υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευθεί η δόση του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει από φορολογικές διατάξεις, μέχρι την χρηματοδότηση κομμάτων. Όλα σε ένα παρά το γεγονός ότι η επιλογή του Β’ Θερινού Τμήματος της Βουλής δεν έγινε τυχαία διότι στην πλειονότητά του απαρτίζεται από νέους βουλευτές και θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου 2014.

Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο το Υπουργείο Εργασίας εντελώς αιφνιδιαστικά έφερε ρυθμίσεις προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων προκαλώντας αντιδράσεις στα στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις στο άρθρο 221 παράγραφοι 1,2 και 3 προβλέπονται η υπαγωγή και πάλι του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη από 1/1/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕ. Η εφαρμογή από 1/1/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ και o νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50% στα στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας.

Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και προβλέπονται στο άρθρο 221 και στις παραγράφους 4 και 5 και αφορούν τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και την αναγκαιότητα έκδοσης τεχνικών παραμέτρων και του συντελεστή βιωσιμότητας τους υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αμέσως εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών οι οποίοι κατήγγειλαν το υπουργείο Εργασίας για την επαναφορά της διάταξης στον πρωθυπουργό της χώρας ενημερώνοντας τον ότι αν ψηφιστούν οι διατάξεις κύμα αθρόων συνταξιοδοτήσεων 4.000 αστυνομικών θα επέλθει με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του Σώματος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το όποιο δεν έχει αντιληφτεί τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων από τα δύο άρθρα που υπάρχουν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο.

Το Άρθρο 221παραγραφος 4 αναφέρει <<Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μέχρι 31.12.2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία νέων ελλειμμάτων, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (Μ.Τ.Σ., Μ.Τ.Α., Μ.Τ.Ν.) και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους>>.

Το Aρθρο 221 παράγραφος 5 αναφέρει :

<<Από 1.1.2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, όπως αυτοί προσδιορίζονται με τις διατάξεις των περιπτώσεων (β) και (στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄50) καθώς και η υπουργική απόφαση Φ.80000/1093/26/12-2-2014 (Β΄313), όπως κάθε φορά ισχύουν>>. 



Ξεκινώντας από την "σκόπιμα μπερδεμένη "σύνταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 221 στην οποία όλα τα άρθρα των νόμων που αναφέρονται όταν ψηφίστηκαν δεν συμπεριελάμβαναν τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ και των Σ.Α., και τους Ειδικούς Λογαριασμούς τώρα οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Εργασίας τα συμπεριλαμβάνουν εκτός αν κάτι αλλάξει.

Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων για το νέο σύστημα υπολογισμού των εφάπαξ επιφέρει νέες μειώσεις και ιδιαίτερα η προσθήκη στον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού των εφάπαξ παροχών του "συντελεστή βιωσιμότητας" οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ μέχρι και 90%. 

Το ανωτέρω αποτελεί συμπέρασμα από την αναλογιστική μελέτη που έγινε σε όλα τα Ταμεία με συντελεστή βιωσιμότητας για να εκτιμήσουν σε τι κατάσταση θα ήταν αν εφαρμοζόταν η τότε η Υπουργική Απόφαση 30854/3809/31.12.2012 .Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το ΜΤΣ είχε κάτω από 0,1, το ΜΤΝ είχε 0,4 και το ΜΤΑ 0,3.

Αυτό σημαίνει ότι το εφάπαξ που θα παρείχε το ΜΤΣ θα ήταν της τάξης του -90%, το ΜΤΝ -60% και το ΜΤΑ -70%.
Επιπλέον των ανωτέρω το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος θα υπολογίζεται με τα οριζόμενα κατά περίπτωση στην Υπουργική Απόφαση Φ.80000/1093/26/12-2-2014 που σημαίνει ότι όσοι έφυγαν από την υπηρεσία μετά την 1/9/2013 θα κληθούν να επιστρέψουν ποσό του Εφάπαξ που έλαβαν αφού από τότε άλλαξε ο υπολογισμός του.

Είναι πολιτικά ανεύθυνο και ανέντιμο να στηρίζεται η βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης στον κοινωνικό αυτοματισμό και τη δυσφήμιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφάλειας διότι τα στελέχη αυτά όπως όλοι οι εργαζόμενοι πλήρωναν επί δεκαετίες τις εισφορές τους για το εφάπαξ και δε φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση των Ταμείων τους.

 .

*O Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ανώτατος Αξιωματικός εν Αποστρατεία 

ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: