Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το πάρτι στο ΤΕΑΠΑΣΑ με τα διπλά και τριπλά εφάπαξ συνεχίζεται, Πάνω από 1.000.000 ευρώ η επίπτωση στα αποθεματικά

Παράσταση διαμαρτυρίας σε λίγη ώρα από την ΠΟΑΣΥ για τη συνεχιζόμενη χορήγηση και μάλιστα με υπουργική έγκριση, διπλών και τριπλών εφάπαξ υπέρ αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν με συγκεκριμένο βαθμό και μετά την κατάθεση δικαστικών ή διοικητικών προσφυγών πήραν μία ή περισσότερες προαγωγές και ως εκ τούτου, αξιώνουν επιπλέον και αναδρομικές συμπληρωματικές εισφορές εξίσωσης με τον κατεχόμενο στην αποστρατρεία βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, χθες με απόφαση του υπουργού δημόσιας τάξης άναψε το πράσινο φως ώστε να δοθεί συμπληρωματικό εφάπαξ, σε απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας και συγγενή πρώην υπουργού, ο οποίος ειχε προσφύγει στο νομικό συμβούλιο του Κράτους το οποίο γνωμοδότησε υπέρ του, σε αντίθεση με σειρά υπέρτερων αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και σχετικού νόμου που ψήφισε μεταξύ άλλων και ... ο κ. Κικίλιας!

Οι συνδικαλιστές, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ορθάνοιχτα την πόρτα για διεκδίκηση και από άλλους αξιωματικούς επιπλέον εφάπαξ για κάθε βαθμό που πήραν ως απόστρατοι και κάτι τέτοιο συνιστά επιβάρυνση 1.000.000 και πάνω ευρώ, αποφάσισαν την παράσταση διαμαρτυρίας με παράλληλη ενημέρωση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Αθηνων για τη μεθόδευση κατά παράβαση του νόμου.

Η παράσταση διαμαρτυριας σε λίγη ώρα στα γραφεία του ταμείου στην οδό Βερανζερου.

Υπενθυμίζεται ότι και η ΠΟΑΞΙΑ με ανακοίνωση της είχε καταδικάσει την προσφυγή του πρώην μέλους της.

Διαβάστε τί έγραψε το bloko.gr στις 23 Μαΐου, όταν και αποκάλυψε το θέμα μετά από μια σιβυλλική ανάρτηση του Νίκου Καραδήμα στο facebook


Η ανάρτηση οργής και αγανάκτησης του Νίκου Καραδήμα στο facebook που διαβάσατε νωρίτερα αναφορικά με τη μήνυση απόστρατου στρατηγού σε βάρος του ΤΕΑΠΑΣΑ, μας διέγειρε το φυσικό ενδιαφέρον για τη μεθόδευση, που όπως διαπιστώνουμε συμβαίνει επί σειρά ετών, με την ανοχή κα τη συνενοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ αλλά και του ταμείου, που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των αστυνομικών.

Ξεκινάμε όμως από την περίπτωση που θίγει ο κ. Καραδήμας, που αποτελεί ενδεικτικό προϊόν της βιομηχανίας που έχει στηθεί. Παρεμπιπτόντως, ο ενάγων το ΤΕΑΠΑΣΑ, είναι συγγενής πρώην

υπουργού, χωρίς αυτό ως επισήμανση να προσθέτει ή να αφαιρεί κάτι από το όλον θέμα.

Διαβάζοντας το ιστορικό σχετικής απόφασης μετά από συναδρίαση του ΤΕΑΠΑΣΑ, ο ενάγων αποστρατεύθηκε με το βαθμό του ταξίαρχου το Μάιο του 2007 και διαγράφηκε από τις καταστάσεις του αστυνομικού προσωπικού ένα μήνα μετά.

Τον Οκτώβριο του 2007, του χορηγήθηκε εφάπαξ που αντιστοιχούσε στο μισθολογικό βαθμό του γενικού επιθεωρητή στρατού με 33 χρόνια και 10 μήνες ασφάλισης.

Ο συγκεκριμένος αξωματικός, "προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου εοθ από 1-3-2008 και αποστρατεύθηκε αυτεπαγγέλτως ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, την 5-6-2008" και ως εκ τύτου, του χορηγήθηκε συπληρωματικό εφάπαξ που αντιστοιχούσε στο μισθολογικό βαθμό του γενικού επιθεωρητή στρατού με 34 έτη και 10 μήνες.

Τον Απρίλιο του 2010 τώρα, το ταμείο ενημερώνεται ότι ο αξιωματικός αυτός προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου από 1-3-2008 και στα βαθμό του αντιστρατήγου εοθ από 3-3-2009 και αποστρατεύθηκε την 12-6-2009 με αντιστοχία μισθολογικού βαθμού αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. και του χορηγήθηκε δεύτερο συμπληρωματικό εφάπαξ!!!

Στις 23 Απριλίου του 2012 ο αξιωματικός που προφανώς βρήκε στο ταμείο την κότα με τα χρυσά αυγά, αιτήθηκε νέο συμπληρωματικό εφάπαξ. Η απόφαση που πήρε το ΤΕΑΠΑΣΑ ήταν απορριπτική κι έτσι οδηγηθήκαμε μόλις πρόσφατα στην αγωγή του κατά του ταμείου.

Πέρα όμως απ' όλα όσα μνημονεύσαμε, με τα οποία αποκαλύπτεται πως ο απόστρατοι αξιωματικοί "ξεζουμίζουν" με αυθαίρετες αποφάσεις της ηγεσίας επαναφοράς τους και χωρίς να υπηρετούν ούτε μία επιπλέον ημέρα από την ημερομηνία της διαγραφής τους, σ'΄αυτό καθαυτό το σκεπτικό της απόρριψης ανακαλύπτεται μια εξόφθαλμη και καραμπινάτη παρανομία που συντελούνταν επί σειρά ετών, με ανοχή και συνενοχή των ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του ΤΕΑΠΑΣΑ.

Το ταμείο "πάτησε" πάνω στο άρθρο 138 παρ. Γ 2α του νόμου 4052/2012 που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: " Μέτοχοι του ΤΕΑΠΑΣΑ, εξερχόμενοι του σώματος και καθ' οιονδήποτε τρόπο αποκαθιστάμενοι διοικητικά και μη επανερχόμενοι στην ενεργό υπηρεσία για παροχή εργασίας, δεν διαιούνται συμπληρωματικό εφάπαξ βοήθημα γιατον εκτός υπηρεσίας διανυθέντα χρόνο, ούτε για ενδεχόμενη επελθούσα αναδρομικά βαθμολογική μεταβολή, ανεξάρτητα του δικαιώματος συμπληρωματικής συντάξεως.... Εκκρεμείς υποθέσεις για διοικητική απκατάσταση κρίνονται με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής".

Μάλιστα κι εδώ υπάρχει το "ζουμί" της όλης ιστορίας, προς επίρρωση της απόρριψης και της προσφυγής και της "εκκρεμότητας" παρατίθενται μια σειρά σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, αρχής γενομένης από το ... 1997!!!

Γράφει συγκεκριμένα ο νομικός σύμβουλος του ΤΕΑΠΑΣΑ: "Προς την κατεύθυνση συνάδει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, στο πλαίσιο των οποίων βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση συμπληρωματκού εφάπαξ, θεωρούνται ο πραγματκός χρόνος υπηρεσίας, "ήτοι παροχή πραγματικής υπηρεσίας (εργασίας) και επίκαιρη απόδοση της πάγιας εισφοράς" (ΣτΕ 5020/1997, 1801/2001, 1681/2004, 2481/2004, 2927/2004 και 231/2005).!!!!!

Συνεπώς, προκύπτουν τα ακόλουθα εξής "καυτά" ερωτηματα.

1. Αφού υπήρχαν όλες αυτές οι αποφάσεις, για ποιο λόγο δόθηκαν δύο συμπληρωματικά εφάπαξ σο συγκεκριμένο αξιωματικό;

2. Αφού υπήρχαν όλες αυτές οι αποφάσεις, γιατί δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια συμπληρωματικά εφάπαξ σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες αξιωματικούς που αποστρατεύθηκαν και κέρδισαν με διοικητικές προσφυγές βαθμούς χωρίς να τους υπηρετήσουν;

3. Ποια είναι η συνολική οικονομική βλάβη που υπέστη το ΤΕΑΠΑΣΑ εξαιτίας αυτής καθαυτής της ανοχής- συνενοχής των ηγεσιών όλα αυτά τα χρόνια της ΕΛ.ΑΣ. και του ταμείου;

Για όλα αυτά που παρανόμως δεν έγιναν, οι πληροφορίες του bloko.gr πως συνδικαλιστές προτίθενται να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις σε βάρος του ΤΕΑΠΑΣΑ για διασπάθιση πόρων.

Άντε και καλά ξεμπερδέματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: