Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΠΕΑΛΣ:ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΛΣ

Η χθεσινή υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης από τον κ. ΥΝΑ που κυρώνει το νέο Κανονισμό «Οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις έδρες ναυτιλιακών ακολούθων και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δε σημαίνει αυτομάτως και αποδοχή της νέας αυτής κατανομής από το σύνολο των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Διαφωνούμε και διαφωνούμε βάσιμα. Παρακάτω δια παραδειγμάτων παραθέτουμε κάποιους από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους εξακολουθούμε να διαφωνούμε:

• Κεντρικά Λιμεναρχεία με οργανικές συνθέσεις μειωμένες έως και 50%.
Παράδειγμα 1ο. Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά: Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης προς την νησιωτική Ελλάδα, να αστυνομεύσει, να παρέξει υπηρεσίες ασφαλείας σε τομείς όπως ναρκωτικά κλπ. καθώς και την εξυπηρέτηση του κόσμου της ναυτιλίας, πλέον θα λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση άνω του 20%.
Παράδειγμα 2ο. Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης: Η μείωση της οργανικής σύνθεσης του ΚΛΘ σε ποσοστό άνω του 50% έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του λόγω της υπαγωγής σε αυτό τριών πρώην ανεξάρτητων Υπηρεσιών και συγκεκριμένα των πρώην Υπολιμεναρχείων Νέων Μουδανιών και Σκάλας Κατερίνης και του Λιμενικού Σταθμού Πλαταμώνα. Πιο συγκεκριμένα τα ‘’συγκεντρωτικά’’ πλέον αστυνομικά καθήκοντα του ΚΛΘ αφορούν σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ακτών και χερσαίων χώρων αρμοδιότητας, σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική), με πλήθος συναλλασσομένων πολιτών και αυξημένες αλιευτικές δραστηριότητες (το Α’ Λ/Τ Νέας Μηχανιώνας αστυνομεύει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας, μαζί με αυτή του Κερατσινίου).
Παράδειγμα 3ο . Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών: Ενώ φαίνεται να διατηρεί οριακά την έως σήμερα οργανική του σύνθεση, καλείται να καλύψει τις ανάγκες των λιμενικών τμημάτων υπαγωγής αφού καθορίζεται η ελάχιστη σύνθεσή τους με αποτέλεσμα να απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυσή τους από την Κεντρική Υπηρεσία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των προαναφερομένων είναι το Α΄Λ/Τ Ρίου: Προβλεπόμενη σήμερα οργανική σύνθεση 23 άτομα, με τη νέα Καλλικρατική σύνθεση προβλέπεται ελάχιστη οργανική 12 ατόμων, μείωση 50%. Για την ομαλή λειτουργία καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη πορθμειακή γραμμή της Ελλάδας (Ρίο – Αντίριο), 24ωρης λειτουργίας, με συνεχή ανάγκη παρουσίας στελεχών ΛΣ και στους δύο προβλήτες, με οργάνωση παρεμφερή Λιμεναρχείου, χρειάζονται περισσότερα στελέχη. Προφανώς τα επιπλέον στελέχη, όπως προαναφέρουμε, θα καλυφθούν από την Κεντρική Υπηρεσία με ανάλογη μείωση της δύναμής της και με ότι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή λειτουργία της, που όπως είναι γνωστό τοις πάσι στενάζει κάτω από την πίεση των θεμάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινή της λειτουργία.
Επισήμανση:Παρόμοια λογική ακολουθείται σε όλες τις Λιμενικές Αρχές, όπου θα λειτουργήσουν Λιμενικά Τμήματα. Συγκεκριμένα καθορίζεται η ελάχιστη σύνθεση και καλείται η κεντρική υπηρεσία να καλύψει τις όποιες επιπρόσθετες ανάγκες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν.

• Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία και Λιμενικά Τμήματα: Καλούνται να λειτουργήσουν με τον ελάχιστο αριθμό Αξιωματικών, με μειώσεις κατά βαθμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 60%. Ως εκ τούτου πασιφανές καθίσταται το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να ασκηθούν τόσο διοικητικά καθήκοντα από τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού ανώτερους Αξιωματικούς (Κεντρικά Λιμεναρχεία) όσο και από τους ελάχιστους κατώτερους Αξιωματικούς που απομένουν για την λειτουργία τους.

• Λιμενικά Τμήματα: Ενώ προκρίθηκαν να αντικαταστήσουν τα Υπολιμεναρχεία ως ένα ευέλικτο σχήμα άσκησης των αρμοδιοτήτων του Σώματος, αντιμετωπίζονται ως Λιμενικοί Σταθμοί. Συγκεκριμένα με επτά ή οκτώ άτομα προσωπικού, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων και να ελέγξουν χιλιάδες μέτρα ακτογραμμής.

• Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών: Αντιμετωπίζονται με οριζόντια λογική μη λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής και την εξ’ αυτού του λόγου ένταση της εργασίας.

• Πλωτά περιπολικά μέσα: Συνθέσεις κατώτερες των προσδοκιών αλλά κυρίως των αναγκών. Ακόμα και σήμερα επιμένουν στην λειτουργία της ελάχιστης σύνθεσης, ενώ όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η «εποχή των σκλάβων» παρήλθε.

• Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Επιφορτισμένες με την εκπαίδευση των ναυτικών μας, καλούνται με οργανικές συνθέσεις οκτώ ατόμων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας και να διασφαλίσουν την ευταξία στους χώρους των σχολών, για εκατοντάδες νέους.

Εν κατακλείδι η απεμπόληση 2500 περίπου θέσεων εργασίας, εν αντιθέσει με ότι προβλέπεται από το Ν.4150/2013, δεν αποτελεί ορθολογικότερη κατανομή, ούτε ενίσχυση της παρουσίας του Λ.Σ. σε κρίσιμα σημεία της Επικράτειας, αντίθετα πρόκειται για μια πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω, χωρίς στρατηγική και στόχο αν μιλάμε για την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Σώματος και θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο «αξιόμαχο» των στελεχών αλλά κυρίως στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Επαναφέρουμε λοιπόν το ερώτημα ποια στοιχεία και ποιες μελέτες χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της νέας αυτής κατανομής του προσωπικού Λ.Σ. και σε ποια δεδομένα στηρίζεται η όλη αυτή δημόσια πολιτική.

Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να πληροφορηθούμε, εργαζόμενοι και πολίτες.

Έως τότε εμείς θέτουμε άνω τελεία.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν φτιάχνουν τους Κανονισμούς άτομα που δεν έχουν περάσει ούτε απ'έξω από Λιμεναρχείο ...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί που "φέρονται" να καταγγέλλουν, γιατί δεν βγαίνουν δημόσια και επώνυμα να τα πούν; Φοβούνται κάτι, ή κάνουν παζάρια για να εξαγοράσουν τη σιωπή τους; Έτσι αντιλαμβάνονται τον συνδικαλισμό; Αν αφού γράφτηκαν τα παραπάνω για επεισόδια και καζάνια που βράζουν, δεν συμβεί τίποτε περισσότερο και όλα συνεχίσουν να κυλάνε όπως και πριν, τι μπορούμε να σκεφτούμε εμείς οι άσχετοι με τις ίντριγκες του συνδικαλισμού;

Αν θέλετε να διαφυλάξετε την αξιοπιστία σας αγαπητοί "αντιφρονούντες", αμέσως επώνυμα και επίσημα (και όχι με διαρροές) ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ.-

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ