Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ "ΦΑΝΤΑΣΜΑ".Ο ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ



Διευκρινίσεις για το αλαλούμ που προκλήθηκε με τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τους μετανάστες, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

«Δεν ήταν ενήμερος κανένας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το έγγραφο δεν έφτασε στα χέρια του υπουργού ώστε να λάβει γνώση. Η ευθύνη βαραίνει τον υπογράφοντα. Η υπόθεση θα διαλευκανθεί», ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει ότι τη μεταναστευτική πολιτική δεν θα την χαράξει υπηρεσιακός παράγοντας αλλά η κυβέρνηση και όπως αναφέρει «μου κάνει εντύπωση ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε αυτό». 

Ο Γιάννης Πανούσης δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο έγγραφο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή που κυκλοφορεί σήμερα λέει ότι θα πέσουν κεφάλια καθώς «Ολα αυτά είναι αναληθή. Καμία σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης». Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι «Σε όποιο βαθμό τα όσα ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενός κειμένου που έχει αποσταλεί ή επινοηθεί, όλα αυτά είναι αναληθή, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Θα πέσουν τα κεφάλια αυτών, γιατί αυτό γίνεται επειδή αργούν οι κρίσεις, με αποτέλεσμα αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους κομμένο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες».

Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όταν έγινε γνωστό το θέμα.

Η σημερινή δήλωσή του Νίκου Βούτση στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Για την έκδοση του εγκυκλίου δεν έχει σχέση η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ούτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο και άρα υπάρχει θέμα». 
Η αντίδραση Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σε γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης».

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίνεται χαρτί παραμονής ενός μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ενώ αν δε θέλουν θα τους δίνεται άδεια παραμονής έξι μηνών. 

Το έγγραφο έχει τον τίτλο «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών». 

Η αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου έγινε χθες το βράδυ, όταν ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ το έδωσε στη δημοσιότητα. 

Κυβέρνηση: Κακοστημένη προβοκάτσια της ΝΔ τα περί ανοίγματος των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Αυτή ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση προς «Το Βήμα» στο ζήτημα που ανέκυψε ξαφνικά με φημολογία για ελεύθερη είσοδο ουσιαστικά μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Κάτι τέτοιο προκύπτει από ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) που εκδόθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Είναι γεγονός ότι εάν έχει εκδοθεί τέτοια διαταγή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυτομάτως η χώρα δεν θα αναγνώριζε τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» την οποία έχει υπογράψει, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. τόνιζαν ότι κυκλοφόρησε την Τρίτη το πρωί μια σχετική διαταγή, επιμένουν ωστόσο ότι δεν αναφέρουν όσα καταγράφουν στην ανακοίνωσή τους οι συνοριοφύλακες αλλά κινούνταν στο ύφος και στο πνεύμα της κοινής δήλωσης των δύο αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για κακοστημένη θεατρική παράσταση από πλευράς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη “αποκάλυψη” προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!

Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή – άλλωστε όλοι ξέρουν που έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί – απ’ όλους!

Ας σταματήσουν, επιτέλους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία. Και ας γνωρίζουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Το «τιτίβισμα» Καμμένου

Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση. Κάνει λόγο για συγκεκριμένο πρόσωπο, ανώτατο αξιωματικό, που «διακινεί δήθεν εντολή Πανούση». 

Πολιτικά, θα αποτελούσε μείζον θέμα για τους ΑΝΕΛ μια τέτοια διαταγή περί ανοίγματος των Κέντρων Κράτησης άμεσα, χωρίς τη συνεννόηση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Τι λέει η διαταγή και τι γινόταν ως τώρα

Έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγου Γεωργίου Νίτσα, αναφέρεται στη «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών».

Σε αυτή αναφέρεται: «Από λήψεως παρούσας όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της χώρας μας, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης, είτε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, είτε από αστυνομικές υπηρεσίες, δεν θα κρατούνται, αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση με προθεσμία προς αναχώρηση διάρκειας (30) ημερών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 5 του Ν. 3386/05, στην οποία θα επικολλάται και η φωτογραφία τους. 

Στην ίδια απόφαση θα τίθεται ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής τους στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών (όπου υφίστανται) ή στα Τ.Σ.Φ. ή Τ.Δ.Λ. και όπου υφίστανται [...] Επίσης θα γίνεται μνεία επί της απόφασης και της δυνατότητας οκειοθελούς αποχώρησης με οικονομικά κίνητρα μέσω του Δ.Ο.Μ. ή της Ελληνικής Αστυνομίας».

Το άρθρο 76 παρ. 5 του Ν. 3386/05, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ. 2 του άρθρου 3900/2010, αναφέρει: «Σε περίπτωση που ο προς απέλαση αλλοδαπός δεν κρίνεται ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ο πρόεδρος του διοικητικού πρωτοδικείου διαφωνεί ως προς την κράτησή του, με την ίδια απόφαση τάσσει σε αυτόν προθεσμία προς αναχώρηση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες, εκτός και αν συντρέχει λόγος που κωλύει την απέλαση».

Επομένως θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο αυτόν. Όπως μέχρι τώρα, οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες συλλαμβάνονται, καταγράφονται, λαμβάνονται αποτυπώματα, παίρνουν ένα χαρτί με φωτογραφία και αναλόγως των περιπτώσεων είτε οδηγούνται σε κέντρα κράτησης με την προοπτική της απέλασης είτε ως αιτούντες άσυλο αφήνονταν ελεύθεροι.

Η επί μακρόν και πέραν των ορίων του νόμου παραμονή τους στα Κέντρα Κράτησης επέφερε σημαντικά προβλήματα δεδομένου ότι ήταν κλειστού τύπου. Αυτό επιθυμεί με αποφάσεις και ενέργειές της να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται στο κείμενο η πρόθεση να «ανοίξουν αύριο» όλα τα κέντρα κράτησης. 

Έχουν καταγραφεί διαμαρτυρίες, όπως του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθούνταν στα σύνορα όπου συλλαμβάνονταν παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα μεταντάστες, και ελλείψει σχετικών υποδομών εκεί, τους άφηναν με το χαρτί τςη απέλασης να φύγουν και έτσι σχεδόν όλοι κατευθύνονταν στην πρωτεύουσα, προκαλώντας το γνωστό πρόβλημα των τελευταίων ετών. 

Πάντως στη συνέχεια της διαταγής που διέρρευσε στο Διαδίκτυο παρατίθεται: «Εφόσον παρέλθει η ως άνω ημερομηνία χωρίς να έχουν αναχωρήσει από τη χώρα, θα συλλαμβάνονται εκ νέου, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής οι οποίες θα αναβάλλονται για έξι (6) μήνες με τις διαδικασίες και τους όρους της προηγούμενης παραγράφου».

Εξάμηνη αναστολή εκτέλεσης απέλασης θα δίδεται και σε ήδη κρατούμενους σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης ή σε αστυνομικές υπηρεσίες, «εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας», ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους. Εδώ φαίνεται ότι δεν ισχύει ο περιοριστικός όρος για διοικητική κράτηση ως 18 μήνες, και έτσι παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή σύμφωνα με τα ως τώρα ισχύοντα (συχνές υπερβάσεις της 18μηνης διοικητικής κράτησης). Πάντως διευκρινίζεται ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι έχουν κατηγορηθεί ή παρουσιάζουν «έντονη και συστηματική» παραβατική συμπεριφορά.

Ακολούθως στο πνεύμα της κοινής δήλωσης Πανούση - Χριστοδουλοπούλου θα αφήνονται ελεύθεροι οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες μεταναστών (ηλικιωμένοι, ασθενείς κτλ.), ενώ για τους ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας.

Η διαταγή αυτή παραπέμπει πάντως σε νεότερη διαταγή για τις περιπτώσεις εκείνων που δεν έχουν φύγει από τη χώρα αφού έχει λήξει και η «δεύτερη ευκαιρία» με την εξάμηνη αναστολή εκτέλεσης απέλασης.

Δηλώσεις της αναπληρωτή υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μιλώντας στο newpost.gr ανέφερε ότι «ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου».

ΌΠως διευκρινίζει η κυρία Χριστοδουλοπούλου, όποιος είναι πρόσφυγας θα δικαιούται άσυλο και θα φιλοξενούνται σε δομές, ενώ όποιος είναι μετανάστης θα έχει 30 ημέρες περιθώριο για οικειοθελή επιστροφή στη χώρα του. 

Αφού περάσουν οι 30 ημέρες που θα είναι ελεύθερος στη χώρα μας, θα γίνεται διοικητική απέλαση. Αν όμως ο μετανάστης προέρχεται από χώρα που η Ελλάδα δεν συνεργάζεται για απελάσεις, θα λαμβάνει εξάμηνη παράταση παραμονής και θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Στη συνέχεια για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης απαντά: «Εδώ και δέκα μέρες στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας υπάρχει γιγαντιαία επιχείρηση σταδιακής αποχώρησης μεταναστών. Οι μετανάστες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – άσυλο, ευπαθείς ομάδες και ανήλικοι- και αφού εξετάζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώνουν προσωρινή κατοικία και αποχωρούν περίπου κατά 30 την ημέρα». 

tovima.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πριν από λίγη ώρα αποφασίστηκε σύμφωνα με πλροφορίες του bloko.gr να ξεκινήσουν τελικά οι κρίσεις στην Αστυνομία.
Κι ένας επιπρόσθετος λόγος, είναι ώστε, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ενημέωσης, " να
διευθετηθούν τα όποια ζητήματα προέλυψαν με το έγγραφο του Αλλοδαπών δια αυτής της διαδικασίας και όχι με άλλες χρονοβόρες υπηρεσιακές".
Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν κι απομένει να δούμε τί ζαριές θα φέρει.